top of page
Search
  • Writer's pictureMónika Bősz

"Ne akarj kacsából sasmadarat csinálni!" John C. Maxwell

Updated: Oct 7, 2021

Sok éves vezetői és vezetőfejlesztési tapasztalattal a hátam mögött a mai napig nem tudom sokszor megérteni Megbízóimat, akik azt kérik tőlem, hogy....... Mit is? A LEHETETLENT!!!!


Aki ismer, az tudja rólam, hogy nem igazán félek a kihívásoktól, és nem igazán ismerem a "LEHETETLENT"!

Továbbá az is köztudott rólam, hogy bárkit és mindenkit arra ösztönzök, lépjen ki a komfortzónájából, mert csak és kizárólag ott tud fejlődni. Ebből én már sportot űzök, be kell, hogy valljam! És élvezem. Élvezem, mert bár látom, hogy furcsálja az illető, hogy miért akarom én őt bármibe is "belekényszeríteni", a végén mindig megtapasztal valami újat, amitől félt vagy amit lesöpört az asztalról, de miután észrevétlenül megcsinálta a számára "LEHETETLENT", már örül és büszke magára. Majd visszajön "repetázni", önként és dalolva!


Mégis mi az, ami ennek a blogbejegyzésnek a megírására késztetett? Nagyon egyszerű!

Szeretném, ha megértenénk: Mi a különbség a komfortzónából kimozdulás és az erősségzónából való kimozdulás közt?

Számtalanszor kapok olyan megbízásokat, hogy fejlesszek vezetőjelöltekből szuperhősöket. A vezetőfejlesztés 0. lépése, hogy megtudjuk, a Megbízónknak milyen típusú vezetőre van szüksége? Mi lesz a feladata, milyen célokat kell elérnie, mi a cég stratégiája és azon belül hová fog a vezető/vezetőjelölt munkája illeszkedni, stb. Majd ezután bemutatja nekünk, hogy ő milyennek látja a fejlesztés előtt álló vezetőt. Szerinte miben kellene fejleszteni. Ezután felmérjük a kolléga kompetenciáit, feltérképezzük a Motivációs Térképpel a motivátorait és összeállítunk egy fejlesztési tervet számára. Továbbá megvizsgáljuk, hogy a Megbízó által felvázolt tervbe illeszthető-e az illető és ha igen, akkor javaslatot teszünk a HOGYAN-ra.


Mikor kérdőjelezek meg egy megbízást? Miért és hogyan provokálom a Megbízót?

Volt, hogy kaptam olyan kritikát, hogy erőszakos vagyok! Igen, lehet. Sőt biztos, hogy abban az esetben erőszakosnak tűnhettem a számára. Azonban nem erőszakos voltam, csak határozott és azt mondtam, hogy ha te ebből a vezetődből ilyen vezetőt szeretnél fejleszteni, akkor ne is fáradj semmi mással, csak azzal, hogy most állj fel és dobd ki azon az ablakon azt a pénzt, amit a vezetőd fejlesztésére szánsz. Ne bajlódjunk a leszerződésünkkel, nem viszi el az időnket ez az értelmetlen meló! Csak pusztán dobd ki az ablakon a pénzt és figyeld meg, hogy ez milyen érzéseket vált ki benned!

Erőszakos vagyok? Vagy eszement, mert nem fogadom el a pénzét? Minek képviselem a Megbízóm érdekeit? Csak végre kellene hajtanom azt, amit mond, amivel meg akar bízni! De mi is pontosan a megbízás?

Csináljak kacsából sasmadarat!

Megtenném, ha látnám értelmét. Sőt volt is, hogy belekezdtünk, de átértékeltük menet közben a folyamatot és új irányba vittük.


Vezetőként arra kell, hogy ösztönözzük az embereinket, hogy a komfortzónájukból mozduljanak ki, ne pedig az erősség zónájukból.


A vezetés lényege, hogy a megfelelő helyre állítsuk az embereinket, oda, ahol sikeresek tudnak lenni? Mindeközben pedig mozdítsuk ki őket komfortzónájukból, hiszen ott tudnak fejlődni, koncentráljunk erősségeikre és fejlesszük azokat a területeket, melyben gyengébbek, viszont nagyobb teljesítményt várunk el tőlük.

Vajon egy introvertált informatikai fejlesztő zseniből tudunk értékesítési vezetőt fejleszteni? Mondhatnám, hogy tudunk, de vajon érdemes-e? Ez lenne a legjobb megoldás céljai elérésére?
De feltehetném azt a kérdést is, hogy zongoraművész fiút át tudjuk-e alakítani cégtulajdonossá, mert a cégutódlást a fiúgyermekkel akarja édesapja megoldani mindenképp! Mondhatnám, hogy át tudjunk, de vajon érdemes-e? Ez lenne a legjobb megoldás céljai elérésére?

NE AKARJUNK KACSÁBÓL SASMADARAT CSINÁLNI!
Hiszen a kacsák, bár nem tudnak gyorsan repülni, nagyon jó úszók.

A sasok pedig éles látásúak, gyorsan repülnek.

Na, de kinek hol van a megfelelő helye egy szervezetben, illetve hogyan derítsük ezt ki?


Számtalan vezetői eszköz, módszer tud a segítségünkre lenni ebben. Az viszont már más kérdés, hogy rendelkezünk-e a számunkra szükséges vezetői kompetenciákkal vagy éppen most mi az, ami számunkra szükséges?

Ezzel a témával, azonban már más vizekre evezünk.


Kívánunk Önöknek sok sikeres kacsa- és sasmadarat!


One Step Ahead Szakértői/Tanácsadói Közösség

https://www.onestepahead.hu/

5 views0 comments

Comments


bottom of page