top of page
Search
  • Writer's pictureVirágh Eszter

Miért ne vennénk analógiás példát egy szervezeti probléma megoldására a természetből?

Épp most kezdődik a tavasz. Megújul a környezetünk. Miért ne vennénk analógiás példát egy szervezeti probléma megoldására a természetből. Azzal a különbséggel, hogy a természet a szükséges változtatások elvégzését nem érzi problémának, hanem természetesnek.


Tekintsünk vállalatunkra úgy, mint egy organikus rendszerre, amely szeretne megújulni.

Amikor felássuk a földet és kihúzzuk a gazt, az olyan, mintha egy vállalatot megszabadítanánk azoktól a tevékenységektől, szerződésektől, folyamatoktól, amelyek elavultak és csak az életerőt szívják el a többi, fontos folyamattól.
Az ágakat is megnyessük, hogy új fiatal hajtások nőjjenek, nekünk tetsző alakban. Ez megfelel a szervezetekben a le- és felépítéseknek szintén folyamat, de munkaerő szinten.


Egy vállalat új, friss ötletekkel rendelkező munkatársakkal is meg tud újulni, miközben egyes kollégáktól időszerű a megválás, ha a cég egészséges érdeke azt követeli.


A fiatal fát karóval védjük, amíg meg nem erősödik. Erre a karóra tekinthetünk úgy, mint egy, a cégen belüli mentorra vagy egy képzésre, amely ahhoz kell, hogy a dolgozó a legtöbbet hozhassa ki magából a cég érdekében hosszabb távon.
A természetben, ha valahol hiány, vagy többlet lép fel, azt jelzi nekünk egyértelműen.

A vállalat is kitermeli a saját problémáit és ezeket észre kell vennünk és be kell avatkoznunk, mert nem biztos, hogy maguktól a megfelelő módon oldódnak meg. Meglehet, hogy átmeneti intézkedésekkel eltüntethetjük a zavar nyomait, de csak idő kérdése, hogy megint előkerül, akár már nagyobb mértékben.


A kerti munka nehéz, de megéri a fáradozást. Ugyanígy kell a vállalaton belüli bajokhoz és teendőkhöz is hozzáállnunk, hogy az eredmény mindenki számára egyformán jó legyen: hatékony, gazdaságos ügymenet, kiegyensúlyott dolgozók, magabiztos management, aki tudja, hogy jól van megalapozva a cég, számíthat a vállalatára.„Aki meg akar felelni vezető pozíciójának, annak elég értelmesnek kell lennie, hogy a feladatokat a megfelelő emberekre bízza - és elég önfegyelemmel kell rendelkeznie, hogy ne kontárkodjon bele a dolgukba.” (Roosevelt)
Amennyiben úgy érzi, hasznos lenne, ha ezen a folyamaton egy szakértő kísérné végig, vagy elakadt valamely szakaszban, keressen minket bizalommal!

56 views0 comments

Comments


bottom of page