top of page
Search
  • Writer's pictureKatona Ramóna

"MítoszIrtók" - HR - (Part 1)
HR

(Humán erőforrás gazdálkodás)


Az egyik heti meetingünkön felmerült, hogy azoknak a tevékenységeknek a nagy része, amivel mi foglalkozunk, a nagyközönség számára sokszor nehezen értelmezhető, megfoghatatlan, hovatovább üzleti halandzsa. Ezért döntöttünk úgy, hogy fellebbentjük a fátylat ezen mítoszokról, hogy az üzleti élet ezen területein járatlanabbak és sok esetben akár közeli barátaink, hozzátartozóink is jobban megértsék, mivel telnek el napjaink a belemagyarázás, okoskodás, papírtologatás és kávéházi kvaterkázás mellett helyett.


A HR az egyik talán legtalányosabb osztály a vállalati struktúrában.

Igény: alapvetően kedves, jóindulatú, inkább nőnemű munkavállalók, akik az égvilágon mindenre is tudják a választ, anélkül, hogy rágugliznának, beleértve a munkavállalók családtagjainak nevét, és nem ritka esetben a személyes adataikat is séróból vágják, ezen kívül felveszik a legjobb szakembereket (itt még lenne hova fejlődni, mert a betanításukat nem vállalják). Szeretnek mások munkaideje előtt/után és ebédidejében rendelkezésre állni, éjszaka interjúztatni. Napközben szoktak kicsit bérszámfejteni (de vajon miért hívják néha így a könyvelést?), meghallgatni a gyerek felvételi pontokkal folytatott harcát és ezzel egyidőben gyakornoki állást keríteni neki, információt adni a ki nem vett szabadságokról, összedobni egy assessment centert (az miaz?), megválaszolni a próbaidős interjú végén, hogy mikorra leszek divízióvezető. Tudnak parallel szervezni sörözést (persze budgettel együtt), és tűpontosan megmondani, hogy az ország vélhetően egyetlen cirkuszi akrobata atomfizikus szőlészét mennyiért tudjuk átcsábítani (és miért nincs még itt tegnap óta?). Egyik kézzel visszamérik a céglogós bögrék munkáltatói elkötelezettségre gyakorolt hatását, másik kezükkel infláció feletti béremelést intéznek, a lábukkal pedig kitapossák a homeoffice lehetőségét még a gyártósori munkatársaknak is.


Realitás: ld fentebb. Kivéve azt, hogy néha meg kell nézni az adatbázist és hozzátéve azt, hogy a konyhai traccsparti azonnal elhalkul, ha ők is belépnek a helyiségbe.


És aki még mindig azt gondolja, hogy viccelek, olvasson tovább.A HR (Emberi Erőforrás gazdálkodás) egy gyűjtőfogalom, cégmérettől, szervezeti kultúrától, a vállalati életciklus fázisától, szektortól függően sok funkciót jelenthet.


Megkülönböztetünk vállalati és külsős HR-eseket.


A vállalati oldalon a HR-esek lefedhetik a teljes munkavállalói életciklust funkcióik szerint.


A Recruiterek és Talent Aquisition team tagjai kezdik bevonzani és kiválasztani a jó jelölteket, és ha igazán profi csapathoz van szerencséjük, akkor akár az Employer Branding szakértővel együtt kampányokat is összeállíthatnak erre a tevékenységre.


Ha kiválasztották a megfelelő embert, lesz egy HR-es (HR generalista, Business Partner, Asszisztens vagy Manager), aki felveszi vele a kapcsolatot, ajánlatot és szerződést ad a munkatársnak. Az munkavállalóra vonatkozó adatokat (persze a GDPR minden betűjét betartva) tipikusan a HRIS (HR Information System) csoport/funkció kezeli vállalaton belül. Tőlük lehet különböző adattáblákat is kérni, hogy ne vezessen mindenki mindenhol saját adatbázisokat, listákat (kit akarunk becsapni? Vezetnek). Szintén az Emberi Erőforrás csapat szervezi le az orvosi vizsgálatot, végzi el a backround check-et, tárolja a szerződéseinket, értesíti a társszervezeteket a felvételről, hogy időben legyen munkaeszköze, belépő kártyája, gépkocsija, munkavédelmi bakancsa, email címe, névtáblája a dolgozónak.


Ha eljön a belépés napja, nagyobb szervezeteknél a Belső Tréner kezdi meg a munkavállaló on-boardingját, hogy a vállalati kultúráért, szabályzatokért, munkautasításokért, különböző rendszerek használatáért felelős társszervezetek által kidolgozott anyagokról oktatást tartson. Ezen képzések egy része mára már on-line és robotizált (pl. compliance tréningek). Kisebb, de jól szervezett cégeknél gyakran odaadják a folyamatleírásokat és szabályzatokat, hogy olvassa át az új kollega.


Ahogy közeledik az első bérfizetés napja, napfényre kerülnek a Bérszámfejtők, Cafeteria és juttatás specialisták is, és ha valami hiba állna elő (nem szokott), akkor a multi világban a HR Support Team-nek írhat a pórul járt munkavállaló levelet, míg a KKV szektorban direktebb módon a bérszámfejtőnek vagy a HR generalistának szegezheti kérdéseit.


Az első célkitűzések és teljesítményértékelések mindig nagy izgalommal járnak, ezek az anyagok általában a Learning&Development vagy az Organizational Effectiveness ügyosztályok munkáját dicsérik, akárcsak a munkavállalói elégedettség mérések, fejlesztési és tréning programok, belső akadémiák, szakmai workshopok, hack-a-thon-ok, team buildingek és más, szavanként egy-egy blogbejegyzést érdemlő programok. (KKV-kban ez is a generalista hatásköre, ugye nem is kell mondanom?)


Van az úgy, hogy az ember magasabb pozícióba lépne, elmenne, mást csinálna, gondja van, vagy elfogyott alóla a feladat- ilyenkor is a HR-es csapatot keresi fel támogatásért, tanácsért, vagy a kilépő papírjáért.


Derék HR-eseink szoros kapcsolatban állnak a menedzserekkel, végignyomják a szervezeten támogatják döntéseiket akár segítő beszélgetések lebonyolításával, iparági összehasonlítások szolgáltatásával néha egy kis vezetőfejlesztéssel, vagy egy-egy projekt (például megtartó csomag kidolgozása) megvalósításával.


Talán máris látható, milyen széleskörű ismereteket kíván ez a mesterség. Ezért is óvakodj az olyan HR-estől, aki nem jár el szakmai rendezvényekre, nem kvaterkázik másokkal, nem nyüzsög szakmai csoportokban és nem tolja el az idejének egy részét ’haszontalan’ önképzésre, inspirálódásra, networkölésre. Máskülönben félő, hogy egy idő után elfogynak a válaszai.

Mindeközben tartják a kapcsolatot fejvadászokkal, képző intézményekkel, szakmai szervezetekkel, hatóságokkal, tanácsadókkal, bérszámfejtőkkel, jelöltekkel, régi kollégákkal, és ki tudja, még ki mindenkivel.Nos, ezt csinálja (egy?) vállalati HR-es. Látható, hogy sok az elágazás akár szakmai, akár a támogatott funkciók szerinti, vagy földrajzi szempontból.


A külsős HR-esek között ott vannak a fejvadászok, szervezeti tanácsadók és trénerek, esetleg egy-egy rendszer vagy program bevezetésére vagy épp működésünk átvilágítására fogadott úgynevezett TANÁCSADÓK (róluk még esik szó a következő blogbejegyzéseinkben). Persze sok hely van, ahol a bérszámfejtők is külsősök, őket se feledjük, főleg azért, mert nélkülük nem kaphatnánk meg a fizetésünket - ezúton is köszönjük nekik!Hát, ezekkel foglalkoznak a HR-esek,

amikor épp csinálnak valamit.


Tovább is van, mondjam még?

Inkább mondjátok ti! Mit tennétek még hozzá?Ps.: egy időben, mikor megkérdezték, hogy mivel foglalkozom, és a HR-re csak üveges tekinteteket és homlokra íródó kérdőjeleket kaptam válaszul, annyit mondtam: ’felveszek- kirúgok’.
Szerkesztőségünkbe várjuk

további leleplezendő szakmák megnevezését

’MítoszIrtók’ jeligére.
One Step Ahead Szakértői/Tanácsadói Közösség


49 views0 comments

Comments


bottom of page