top of page
Search
  • Writer's pictureKatona Ramóna

A haladás egy hátralépéssel kezdődik?

Updated: May 26, 2021


Ismerjük a kínai közmondást, mi szerint a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Oké, eddig ez egyszerű. De vajon az irányát mi határozza meg? Magától értetődően vágja rá sok olvasó, hogy ‘a cél’. Egyetértek.


Akkor miről is szól ez a bejegyzés? Komoly lételméleti vita indítása helyett inkább csak arról, hogy a haladásunkhoz jó, ha előbb tisztázzuk magunkban, hogy mit is szeretnénk elérni azzal, amit teszünk és amerre megyünk. És ezt a legfontosabb célt a távoli horizonton láthatjuk meg.


Érdemes egy pillanatra hátra lépni vagy sámlira állni, a lényeg, hogy mozgassuk ki magunkat a mindennapos szemszögünkből és úgy vizsgáljuk meg a céljainkat.

Ne a holnapig vagy negyedév végéig, hanem akár a nyugdíjas éveinkig próbáljuk egy pillantást vetni. Nehéz? Igen és nem, ennek megválaszolását az olvasóra bízom. Ahogy azt is, hogy mennyire hosszú távra szeretne előre nézni.


Minden példában közös, hogy ezek a célok személyesek. Lehet persze, hogy jelenleg a karrierünk vagy a saját vállalkozásunk építése tölti ki minden percünk és gondolatunk, megfigyelések szerint a mindennapi küzdelmeinkhez mégis az ad hajtóerőt, ha van egy víziónk, amerre tartunk. Az ilyen célokhoz vezető út sosem egyenes, ez is köztudott.

Akkor miért foglalkozzunk vele? Patrik Hill kanadai pszichológus vezette kutatás szerint*, akik hosszútávú céllal élnek és ezért napi szinten tesznek is, boldogabb, egészségesebb és hosszabb életet élnek. Nagyobb váltások (például nyugdíjazás) esetén is könnyebben boldogulnak, alacsonyabb a megbetegedési és halálozási rátájuk. Talán tudományos cikkek fordítása nélkül is könnyű belátnunk a fentiek előnyös voltát.


Hogyan érhetjük mindezt el?A képlet egyszerű: Adjunk időt magunknak arra, hogy a legbelsőbb, személyes vágyaink megfogalmazódhassanak. Alakítsuk elérhető céllá ezen álmaink és tegyünk értük rendszeresen. A megvalósítás azonban sokszor bonyolult. 

Ezért javaslom, hogy amennyiben elakad, vagy úgy érzi, terve összeállításához jól jönne a profi segítség, hogy mielőbb elindulhasson ezen az úton, keressen minket, szívesen segítünk a saját One Step Back programja kialakításában.


Tehát a haladás valóban a hátralépéssel kezdődik.

One Step Ahead Szakértői/Tanácsadói Közösség

https://www.onestepahead.hu/
49 views0 comments

Comments


bottom of page